HOME


Henk van der Waal – Zelf worden
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina’s: 64
Prijs: 17,95 euro
ISBN: 978-90-214-3795-8

Zelf Worden


De Nederlandse dichter Henk van der Waal is in Vlaanderen relatief onbekend. Dat is onterecht, want al vier bundels lang bouwt hij gestaag aan een voor de Nederlandse literatuur ongewoon, sterk in de filosofie geworteld oeuvre.
Voor zijn debuut De windsels van de sphinx (1996) ontving hij de C. Buddingh'-prijs voor beste poëziedebuut. Met Schuldsanering (2000) en De aantochtster (2003) was hij genomineerd voor respectievelijk de Paul Snoek Poëzieprijs en de VSB Poëzieprijs.


Na Vreemdgang (2007) heeft hij nu zijn vijfde bundel uit. Die heet zelf worden. De dichter koppelt er een stevig vormbewustzijn aan filosofische onderzoekingen naar dat vreemde 'zelf', dat in ons huist, en naar datgene wat komen gaat.
Zoals gewoonlijk bedient hij zich daarbij van een beroezende taal, die herinnert aan de mystiek, en die wortels heeft in de naoorlogse Franse filosofie van Georges Bataille en Maurice Blanchot. (Van der Waal is filosoof van opleiding en studeerde een tijd aan de Sorbonne).

Zijn gedichten ronken en zingen en vragen van de lezer totale, bijna religieuze overgave (zoals de titel van een gedicht luidt) aan de woordenstroom.

In 'het wufte van je zaaisel' wordt een langgerekt gedicht zowaar ondersteund door een tekening van een wortelstelsel. Klinkt nogal gezocht?

Toch is Van der Waals poëzie een lust voor oog, oor en geest en legt ze in schitterende formuleringen onvermoede waarheden bloot: 'vrienden/ zijn nu eenmaal vrienden als ze zich in elkaar/ durven te onthemen en zich in de afgrond durven te/ begeven die gaapt tussen het joviale schudden/ van handen en het voorzichtig kussen van elkaar.'

Bart Van der Straeten

http://www.decontrabas.com/de_contrabas/2010/09/henk-van-der-waal-zelf-worden-de-site.html

http://www.dereactor.org/home/detail/het_schrille_spijkerbed_van_de_taal/


http://meandermagazine.net/wp/2010/09/vloeiend-en-visueel/

http://www.dwb.be/uitgave/2010/4/shakespeare-america/laurens-ham/durven-te-onthemen-over-zelf-worden-van-henk-van-der-
SBN: 978 90 214 8759 5
Aantal pagina's: 200 blz.
Uitvoering: Paperback
Uitgever: Querido
NUR: nur 301
Prijs: € 15.00

bestel
De kunst van het dichten


Henk van der Waal

Hoe doe je dat nou? Wanneer is poëzie poëzie? En dat dichten, heeft dat nog wat om het lijf? Henk van der Waal en Erik Lindner legden vragen als deze voor aan zichzelf en collega-dichters. Dat leidde tot essays en gesprekken die een verrassend inzicht geven in het denken en de werkwijze van een aantal hedendaagse dichters. Als één ding duidelijk wordt, is het dit: poëzie staat niet meer op een voetstuk zoals vroeger, maar nodigt iedereen uit de taal te bevoelen en te betasten tot die uiteenspat in een ongekend kleurenpalet. ‘Geweldig leuk om te doen, vrolijke bezigheid. Elk zinnetje weer een klein beetje anders, blablabla. Zo dus.’ Arjen Duinker ‘Meestal heb ik een muziekje in mijn hoofd, een soort sfeer. Dan weet ik nog niet precies waar het heen gaat, maar dat muziekje is er wel. Een ritme en emoties die daarbij horen.’ Esther Jansma ‘In het ideale geval is wat er staat het makkelijkste wat ergens over geschreven kan worden – dat is tenminste waar ik op hoop.’ Nachoem Wijnberg ‘Ik vind het heel mooi om zinnen als verbindingstukjes en losse mechaniekjes te behandelen. Taal in onderdeeltjes uit elkaar te prutsen en dan weer in elkaar te zetten.’ Astrid Lampe ‘Door woorden een beetje te vervormen raak je gefocust op de taal en wordt die taal ook iets fysieks, iets dat je voelt in je mond.’ Piet Gerbrandy ‘Het schrijven van een gedicht is voor mij geen regulier proces. Het duurt best lang. Maar ineens is er dan een regel als een doodsmak op papier.’ Anne Vegter ‘Schrijven is modderen, en het lukt alleen maar, het durven modderen, als je een min of meer zuiver geweten hebt.’ Anneke Brassinga

http://eerder.meandermagazine.net/interviews/interview.php?txt=3336&id=